Öneri bölümünün amacı sorunlara çözüm yolları bulmaktır. Tartışma bölümünde sebepleri ve boyutları üzerinde diğer yurttaşlarla fikir alışverişi yaptığınız sorunların çözümü için önerilerinizi “Öneri” bölümünde dile getirirsiniz. Bu bölüm, sunduğunuz çözüm önerisinin uygulanabilirliğini ve olası etkilerini diğer katılımcılarla tartışmanıza imkan sağlar. Bu bölümde:
Aşağıdaki adımları izleyerek yeni bir öneri oluşturabilirsiniz:
Yayınlanmış veya taslak halinde olan önerinizin sayfasında, sağ taraftaki “Gösterge Paneli” butonuna tıkladığınızda açılan sayfanın solundaki menü üzerinde:
1. “Önerimi Düzenle”ye tıklayarak,
* Önerinizi yeniden düzenleyebilirsiniz. 50 kullanıcıdan destek alan öneriler yeniden düzenlenemez.
* Önerinizi geri çekebilirsiniz. Bunu yapmak için açılan formda geri çekme sebebinizi seçmeli ve metin kutucuğuna kısa bir açıklama yazmalısınız. Öneriyi geri çekseniz bile destek almaya devam edebilir. Ancak bu öneri ana sayfadan kaldırılacak ve yazarın "bu önerinin artık desteklenmemesi gerektiğini" düşündüğünü belirten bir mesaj tüm kullanıcılar tarafından görülebilecektir.
2. “İlerleme”ye tıklayarak önerinizi takip eden kullanıcı sayısını, önerinizin aldığı destek sayısını ve günlük/haftalık/aylık ilerleyiş grafiklerini görebilirsiniz.
3. “Araçlar”ın altındaki “Anketler” bölümünde,
* Yeni bir anket oluşturabilirsiniz. Bunun için açılan formda anketinizin başlığını, başlangıç ve bitiş tarihlerini ve açıklama metnini doldurmanız yeterli. Aynı tarihlerde aktif olan birden fazla anket oluşturamazsınız.
* Soru/Cevap Ekle/Çıkar butonlarını kullanarak anktinize soru ve cevap seçenekleri ekleyebilirsiniz.
* Mevcut anketlerinizin detaylarını görüntüleyebilir, onları düzenleyebilir veya silebilirsiniz.
* Anket başlığının altında “Sonuçları göster” kutucuğunu işaretlerseniz, sonuçlar tüm kullanıcılar tarafından görüntülenebilecektir.
4. “Araçlar”ın altındaki “E-posta” bölümünde “Önizleme” butonuna tıklayarak öneriniz için oluşturulan e-posta şablonunu görebilir, “***@*** adresine gönder” butonunu tıklayarak bu e-postayı kendi adresinize gönderebilirsiniz.
5. “Araçlar”ın altındaki “Poster” bölümünde, “Önizleme” butonuna tıklayarak öneriniz için oluşturulan posteri görebilir, “İndir” butonuna tıklayarak bu posteri PDF formatında indirebilirsiniz.
6. “Topluluk” başlığına tıklayarak,
* Katılımcı, tartışma ve yorum sayılarını, toplulukta yapılan son etkinlik tarihini ve en son gönderilen mesajları görebilirsiniz.
* “Topluluğa Erişim” butonu üzerinden,
Mevcut konuları yorumlanma sayısına veya tarihe göre sıralayabilirsiniz.
Katılımcıları ve anketleri görüntüleyebilirsiniz.
“Konu Oluştur” butonuna tıkladığınızda açılan forma başlık ve açıklama yazarak toplulukta konuşulacak yeni bir konu oluşturabilirsiniz. Bir konu oluşturmadan önce Konu Oluşturmakla İlgili Tavsiyeler'i okumanızı öneririz.
“Anketi Tamamla” butonuna tıklayarak anket sonuçlarını ve içeriklerini görüntüleyebilir, anketlere katılabilir, yorumları okuyabilir veya yorum yapabilirsiniz.
7. “Kullanıcılara Mesajlar”a tıklayarak,
* “Öneriyi destekleyenlere mesaj gönder” butonu üzerinden konu ve içerik yazarak önerinizi destekleyen kullanıcılara mesaj gönderebilirsiniz.
* “Önceki bildirimleri görüntüle” butonu üzerinden daha önce gönderilmiş mesajların bilgilerini görüntüleyebilirsiniz.
8. “İlgili İçerikler” bölümünde mevcut ilgili içerikleri görüntüleyebilir veya yeni bir ilgili içerik ekleyebilirsiniz. Ekleyeceğiniz ilgili içerik yalnızca Dijital Demokrasi Platformunun Tartışma ve Öneri bölümlerinden bağlantılar olabilir.
Ana sayfanın sağ üst köşesinde yer alan arama motorunu kullanarak, daha önce sizi ilgilendiren bir konuda öneri oluşturulup oluşturulmadığını kontrol edebilirsiniz. Eğer ilgili konuda bir öneri mevcutsa, yeni bir öneri oluşturmak yerine mevcut öneriyi desteklemeyi tercih edebilirsiniz.
“Gelişmiş Arama” özelliğini kullanarak mevcut öneriler içinde daha detaylı bir arama yapabilirsiniz. Bu alanda anahtar kelime ile aramayı tarihe göre filtrelemek mümkündür.
Ana sayfanın sağında bulunan filtreleri kullanarak şunları görüntüleyebilirsiniz:
İlgili butonlara tıklayarak önerileri “En Aktif”, “En Yüksek Puanlı” ve “En Yeni”den başlayarak sıralayabilirsiniz.
“Hesabım” sayfasında “Tavsiyeler”in altında yer alan “İlgimi çekebilecek önerileri göster” kutucuğunu işaretlerseniz, “Öneriler” sayfasındaki “Tavsiyeler” bölümünde, takip ettikleriniz baz alınarak, size tavsiye edilen önerileri görebilirsiniz.
Diğer kullanıcılar tarafından oluşturulmuş bir önerinin sayfasında:
1. “Destekle” butonuna tıklayarak bu öneriyi destekleyebilirsiniz.
2. “Paylaş” bölümündeki Twitter ve Facebook ikonlarına tıklayarak, bu tartışmayı sosyal medyada paylaşabilirsiniz.
3. “Bu öneriyi takip et” butonuna tıklayarak, hem bu öneri hakkındaki gelişmeleri bildirimler yoluyla takip edebilir hem de önerinin kategorisine göre tavsiye önerileri alabilirsiniz.
4. “Topluluğa erişim” butonuna tıklayarak:
* Mevcut konuları en çok yorumlanana göre, yeniden eskiye veya eskiden yeniye doğru sıralayabilirsiniz.
* Katılımcıları ve anketleri görüntüleyebilirsiniz.
* “Bir Konu Oluştur” butonuna tıkladığınızda açılan forma başlık ve açıklama yazarak toplulukta konuşulacak yeni bir konu oluşturabilirsiniz. Bir konu oluşturmadan önce Konu Oluşturmakla İlgili Tavsiyeler'i okumanızı öneririz.
* “Anketi Tamamla” butonuna tıklayarak anket sonuçlarını ve içeriklerini görüntüleyebilir, anketlere katılabilir, yorumları okuyabilir veya yorum yapabilirsiniz.
5. Diğer kullanıcılar tarafından eklenmiş ilgili içerikleri görüntüleyebilir veya “ilgili içerik ekle” butonunu tıklayarak yeni bir içerik ekleyebilirsiniz. Ekleyeceğiniz ilgili içerik yalnızca Dijital Demokrasi Platformunun Tartışma ve Öneri bölümlerinden bağlantılar olabilir.
6. Diğer kullanıcılar tarafından yapılmış olan yorumları görebilir, oylanma sayısına veya tarihlerine göre sıralayabilirsiniz ve onlara cevap yazabilirsiniz..
7. Yeni bir yorum yazabilirsiniz.
8. Öneriyle ilgili yapılmış olan bildirimleri görüntüleyebilirsiniz.
9. Önerinin kilometre taşlarını görüntüleyebilirsiniz.
Oy ve Ötesi tarafından düzenlenen çevrimiçi Öneri Geliştirme Toplantılarına katılabilir, sorunun doğru tespit edilmesi için yürütülen ortak çalışmalarda yer alabilirsiniz. Bu toplantılar yalnızca Platform kullanıcılarının nitelikli çoğunluğundan destek alan konularda organize edilecektir. Toplantıya dair bilgi bahsi geçen öneriyi takip eden tüm kullanıcılara e-posta yoluyla duyurulacaktır.